top of page

Medisink laser

Hva er laser- medisinsk laser?

 

Lasere som brukes til behandling  stimulerer tilhelingsprosessen og lindrer smerte. Slike lasere kalles for terapeutiske eller medisinske lasere (også kalt biostimulerende).

 

Begrepet medisinsk laser forteller at en laser brukes for å påvirke biologiske prosesser og ikke for å skjære  eller fordampe (kirugiske lasere). 

Vi bruker en lyskilde for å påvirke liv (bio), og denne kan både stimulere og hemme.

En av de mest kjente mekanismene er påvirkningen på produksjonen av ATP (Adenosin TriFosfat). ATP bygges i cellens mitokondrie og er cellens "bensin".

Biologiske reaksjoner skjer bl.a. i mitrokondriene, cytoplasma og cellemembranen.

 

Altså, medisinsk laser:

  • Øker immunforsvaret gjennom påvirkning av bl.a. mitokondriene og cellemembranen.

  • Påvirkning på postaglandiner som virker stimulerende på oppbygningen av skadet vev.

  • Smertelindring gjennom frisetting av endorfiner.

  • Høyt aksjonspotensial hos nervecellene.

  • Systemeffekter gjennom signalsubstans som avgis fra cellen.

Medisinsk laser  brukes hovedsakelig for å påvirke: det lokale immunforsvaret, sirkulasjonen i blod- og lymfekjertlene, energiomsetningen i cellene og utskillelse av ulike stoffer som f.eks. endorfiner og prostglandiner, som igjen påvirker smertetilstand. Laseren stimulerer til økt oksygenopptak og får på denne måten kroppen til å produsere endorfiner og serotonin

Laser kan om det gis på riktig vis, gi smertelindring, dempe hevelser og ødem, sette igang helingsprosesser. Vi sier at laseren setter igang en hjelp til selvhjelp. Den vil prøve å gjøre det unormale , normalt igjen 

 

Medisinke lasere er ikke farlig, de avgir ikke varme og kan ikke gi brannskader! Styrken av medisinske lasere er tusen ganger mindre og måles i mW (milliwatt), kirugiske og estetiske lasere måles i Watt. Mange tar sol i solarium, her er det UV stråler!!! Det er det ikke i laserlyset!

bottom of page